Blogi

9.10.2020

Tulevan Aleksis Kiven päivän kunniaksi tutustuimme Mauri Kunnaksen Seitsemään koiraveljekseen. Mukana oli myös villiintynyt härkälauma, jota karkuun veljekset kiipesivät kiven päälle. Hauskan teatterihetken aikana pystyttiin oppimaan aakkosia lukkarin avustuksella. Aa! Bee! Cee!

Sadun jälkeen lapset pääsivät myös itse kokeilemaan hahmojen liikuttamista sekä keksimään omia tarinoita ja kertomaan niitä yleisölle.

Lanttu ei välttämättä ole monelle lapselle tuttu juures. Onneksi kirjoista löytyy kuvia ja kaupasta ihan oikeita lanttuja maistiaisiksi. Kuvien avulla lapset saivat itse keksiä sadun lantusta ja selvittää, mihin sitä voidaan käyttää. Kirjan avulla tutuiksi tuli myös muita terveellisiä ruoka-aineita kuten tomaatti ja sipuli.

Yhteisöllisyys ja yhteistyö ovat meille tärkeitä asioita. Niitä haluamme opettaa myös lapsille. Pidämme huolta, että jokainen lapsi kokee olevansa osa ryhmää ja yhdessä tekeminen on kivaa!

2.10.2020

Viikko alkoi vauhdikkaissa merkeissä. Lähihoitajaopiskelijat järjestivät meille urheilupäivän puistossa. Liikuntaleikkien lisäksi toiminnassa oli otettu huomioon metsäviikkomme muun muassa tunnustelupussien ja luonnonesineiden etsinnän kautta. Kiitos paljon mukavasta päivästä!

Temppuradan avulla pystyy harjoittelemaan montaa erilaista liikettä, kuten hyppimistä ja tasapainoa. Lapset pääsevät osallistumaan radan tekemiseen ja valitsemaan, mitkä liikkeet heistä ovat kivoja. Hauskaa lisää rataan tuo se, jos kokeilee mennä sen läpi esimerkiksi pupun tapaan.

Teknologia on nykymaailmassa osa monien lasten arkea. Laitteiden turvalliseen käyttöön tarvitaan aikuisen läsnäoloa. Lapsille sopivilla sovelluksilla pystytään lisäämään toimintoja oppimisen tueksi. Muun muassa valokuvaamisella voidaan tutkailla ympäristöä erilaisilla tavoilla ja ilmaista itseä. Ipadilla sai otettua kuvia ympäristöstä ja niistä kuvista tehtiin valokuvanäyttely!

Metsäaskartelun lisäksi tutustuttiin myös meressä eläviin eläimiin. Näistä lautasista tuli kuin sukellusveneen pyöreitä ikkunoita, joista kurkkia vedenalaiseen maailmaan.

25.9.2020

Lintujen laulua, pupujen hyppelyä, karhun mörinää… Metsässä kuuluu ja näkyy kaikenlaista. Kuvien avulla mietittiin, minkä näköisiä elämiä löytyy Suomen metsistä. Tutkailun jälkeen testattiin, miten eläimet sitten oikein liikkuvat. Noppaa heittämällä kokeiltiin esimerkiksi napostella käpyjä kuin orava tai luikerrella sihisten kuin käärme.

Lisäksi pohdittiin, miksi joidenkin eläinten turkin väri vaihtuu talvella. Ja ketkä nukkuvat talviunta? Ovatko ne niin uneliaita, että nukkuvat koko talven? Päätimme auttaa siiliä ja karhua kotipesän tekemisessä. Myös pikkuiset pöllöt saapuivat katselemaan eläinten kotiutumista.

Metsän eläimiä oli mennyt piiloon myös päiväkodin pihalle. Kun kaikki oli löydetty, tehtäväksi saatiin asetella ne koon mukaan järjestykseen. Olisikin hassua, jos voisi tutkailla oikeita eläimiä, mahtuisivatko ne enää pöydälle?

18.9.2020

Reppu valmiiksi ja retkelle! Mutta hetkinen, mitäs sinne reppuun sitten tulee? Marjojen ja sienien poimintaan tarvitaan ämpäri ja kumisaappaat. Jos jano tulee, niin vesipullokin on hyvä olla mukana. Ensiapulaukkua ei tietenkään saa unohtaa! Retkeilyn päätteeksi pitää muistaa kerätä roskat mukaan, etteivät ne jää luontoon. Jokamiehenoikeuksia voi harjoitella helposti niin metsässä kuin ihan aamupiirissäkin.

Maalaillessa kehittyy niin sorminäppäryys kuin esteettinenkin ajattelu. Syksy luo ihania värejä puihin. Näitä värejä haluttiin tuoda myös päiväkodin seinille. Pusseihin kerättiin lehtiä ja muita luonnon antimia. Pitää kuitenkin muistaa, että puista ei saa repiä lehtiä, sillä sitten ne eivät enää kasva.

Jos retkelle jää yöksi tai nälkä yllättää, nuotion avulla saa valoa, lämpöä ja vaikka makkaroita paistettua. Nuotio on kuitenkin muistettava sammuttaa kunnolla ettei synny metsäpaloa. Nuotio saatiin myös luotua maalien avulla punaisesta, oranssista ja keltaisesta väristä. Tähän nuotioon onneksi saa koskea sormilla.

Lämpimässä makuupussissa ystävän seurassa uni tulee helposti. Hyvää yötä!

11.9.2020

Satuviikolla saatiin aikaan upeita metsäsatuja! Jokainen ryhmä oli metsäviikkojen aikana luonut metsänäyttelyn, johon laitettiin esille kaikki luodut taideteokset. Seinät täyttyivät erilaisista hyönteisistä, syötävistä ja muista luonnossa olevista asioista. Näiden pohjalta lapset keksivät satuja koko päiväkodille luettaviksi. Satujen aikana huomattiin, minkälainen lasten luontokäsitys on, ketä siellä metsässä asuu ja mitä siellä oikein tapahtuu. Viikon päätteeksi näyttelyt avattiin ja päästiin kuuntelemaan satuja ja ihailemaan näyttelyjä!

Tällä viikolla pääsimme nauttimaan Lahjan tytöt -seuran järjestämästä tanssitunnista. Tunti toi vauhdikasta vipinää päiväkodin pihalle ja hymyn huulille, harjoiteltiin siinä samalla myös liikennevalon värejä. Kiitos paljon!

4.9.2020

”Munnin, munnin, mustikoita,
mannin, mannin, mansikoita…”
Miltä metsän antimet maistuvatkaan! Metsästä kerättyjä varpuja ja torilta ostetuttaja marjoja tutkittiin tarkasti, vertailtiin värejä ja makuja.

Tutkiskelun jälkeen marjat kerättiin purkkiin talvea varten! Jokainen lapsi sai valita oman lempimarjansa ja leikata purkin. Arvaatko, mikä marja valikoitui lemppariksi?

”Maasta se sienikin pinnistää,
ponnistaa ja esiin putkahtaa!”
Sateen saapuessa saapuvat myös sienet! Voi kuitenkin olla, että niiden ilmestymisessä menee hetki…

Myrkkysienileikissä tarvittiin ryhmän yhteistyötä. Sientenpoimija poistui huoneesta siksi aikaa, kun muut valitsivat myrkkysienen muiden sienten joukosta. Sitten laskettiin, kuinka monta sientä poimija sai kerättyä ennen kuin koriin tipahti myrkkysieni! Samalla tunnistettiin, mitä sieniä saa syödä ja mitä ei, kuten herkkutatti ja kärpässieni.

Kekseliäisyyttä käytettiin, kun saliin rakennettiin metsän eläinten temppurata. Monipuoliset tarvikkeet mahdollistivat erilaisten liikkeiden harjoittelun. Rataa sai liikkua tietyn eläimen tavalla ja sekös vaati ketteryyttä. Lopuksi temppuradan siivosivat metsätontut.

28.8.2020

Tällä viikolla kuulimme tarinan ”Sienen alla”, jossa eläimet piiloutuivat sienen alle sadetta piiloon. Miten ihmeessä kaikki mahtuivatkaan sen alle samaan aikaan? Sade ja ystävyys saivat sienen kasvamaan niin, että kaikki pääsivät turvaan. Tarina oli hyvä muistutus siitä, että pitää ottaa kaikki huomioon!

Sienten tunnusteleminen oli erikoista. Kun oltiin vertailtu, minkälaisia erilaisia pintoja sienistä löytyi, päätettiin tehdä myös päiväkotiin sieniä kasvamaan. Paperia rei’itettiin pienillä neuloilla ja niihin liimattiin silkkipaperia, jotta ne ihanasti näkyisivät myös ulkoa! Vaati suurta tarkkuutta sormilta, että osuttiin viivoja pitkin, eikä omiin sormiin!

Muurahaisten etsintä sujui hyvin puistossa. Kun on tarkkana, niitä voi löytää vahingossa vaikka oman takin hihalta kävelemästä! Muurahaiskirjan avulla tutkittiin, miten muurahaiset liikkuvat maan alla ja omassa pesässään. Hassusilmäiset muurahaiset muuttivat päiväkotiin samana päivänä.

Myös Hissu Hämähäkki kävi näyttämässä villasukkia, joita se oli kutonut tuhatjalkaiselle. Tahtia kutomiselle antoi kapulat. Eri tahtien soittaminen kehitti rytmitaitoa sekä samalla harjoiteltiin toisten kuuntelemista. Päästiin vielä nokosillekin hämähäkin pehmeän seitin alle.

24.8.2020

Miska-talossa alkoivat metsäviikot! Viikoilla 34-40 tutustumme metsän antimiin ja eliöihin.

Aloitimme yhteisen projektin, jonka nimeksi tuli ”Retkeilijän metsä”. Projektin aikana jokainen ryhmä tutustuu marjoihin, sieniin, ötököihin sekä metsässä retkeilyyn. Marjavihkon avulla päästiin vertailemaan erilaisia marjoja. Askartelimme marjanvarpuja, vaihtoehtoina olivat mustikka, vadelma ja lakka. Kuvien avulla tutkittiin, minkälaisia muotoeroja on esimerkiksi mustikassa ja vadelmassa. Marjat painettiin siveltimellä ja varpu yhdistyi pisteestä pisteeseen.

Tarkkuutta vaadittiin musiikkihetkellä. Lapsille jaettiin soittimet ja marjoille päätettiin oma soittimen ääni. Kun esimerkiksi vadelman kuva nousi esiin, vain marakassit soivat. Jos mustikka ja lakka ilmestyivät, tamburiinit ja triangelit soivat yhdessä.

Liikuntasalissa leikittiin marjanetsintäleikkiä. Jokaiseen koriin piti laittaa tietyn värinen marja ja lopuksi laskettiin, kuinka monta marjaa oltiin löydetty ja mitä oli eniten. Viikon päätteeksi jokainen lapsi sai marjavihkon kotiin, jotta perhe yhdessä voi lähteä metsään tunnistamaan marjoja. Matematiikkataitoja tarvittiin myös marjojenlaskupelissä. Kahden nopan silmäluvuista laskettiin summa ja marjoja kerättiin sen mukaan marjamonstereihin.

Päiväkodissa vieraili tällä viikolla myös erilaisia metsän ötököitä. Laulun kautta tutustuttiin leppäkerttuun ja ikkunaan pääsi roikkumaan joukko hämähäkkejä seittiinsä. Hämähäkit tehtiin pullonkorkeista, pienille käsille tarkkaa tekemistä ja saksiotteen harjoittelua vaati kartongin leikkuu oikean kokoiseksi ja muotoiseksi sekä liimaaminen korkkiin kiinni.

Lorupussileikin tapaan tutustuttiin myös muihin ötököihin, kuten heinäsirkkaan ja kärpäseen. Mietittiin myös, miksi hyttynen pistää. Lapset tunnistivat taululta ötököitä ja kertoivat omia ötökkätarinoita.