Blogi

27.11.2020

Turun Sanomien toimittaja tuli tällä viikolla tekemään artikkelia päiväkodista järjestön 40-vuotisjuhlan kunniaksi. Toimittaja haastatteli sekä kuvasi niin lapsia kuin aikuisiakin. Tämä oli suuri kunnia!

Joulun lähestyessä alkaa myös valmistelut niin päiväkodissa kuin luonnossakin. Olemme tutkineet, miten eläimet valmistautuvat talven tuloon, mistä ne saavat ruokaa ja missä ne nukkuvat. Varsinkin oravien elämään ollaan tutustuttu aktiivisesti. Luonnon elämän kautta löytyy myös hyviä kielen kehityksen virikkeitä sovellettavaksi ihmisten elämään niille lapsille, joille suomi on vieras kieli.

Koronan vuoksi emme pysty viettämään perinteisiä joulujuhlia vanhempien kanssa, joten päätimme kuvata esityksen! Näin perhe voi yhdessä katsoa kotisohvalta esitystä ja lapset myös näkevät itsensä esiintymässä. Tässä pieni kurkistus harjoituksiin, joissa lapset kehittelevät itse koreografiaa!

20.11.2020

Hyvää syntymäpäivää Miska-talo! Perjantaina juhlimme päiväkodissamme järjestön 40-vuotissyntymäpäivää. Tanssiaisiin osallistui upeasti pukeutuneita lapsia sekä aikuisia ja kaikki olivat valmiita juhlaan. Valitettavasti orkesteri ei päässyt sairastapauksen vuoksi soittamaan, mutta onneksi päiväkodista löytyi soittotaitoista henkilökuntaa! Ohjelmaan kuului leikkejä ja tanssia. Lauloimme jopa Miska-talolle syntymäpäivälaulun! Tanssiaisten jälkeen söimme päiväkodin keittiön itse tekemää syntymäpäiväkakkua, nam! Lisää kuvia tanssiaista tulossa myöhemmin.

Syntymäpäiväjuhlien myötä ollaan helposti ja melko pian jo virittäydytty myös tulevan joulun tunnelmaan. Lapset leipoivat pipareita joulukalenteria varten. Kuinkahan paljon taikinaa mahtoi vikkelästi sujahtaa myös suuhun?

Majanrakennus on ollut aina lasten lempipuuhaa. Nyt siinä ollaan tultu niin taitaviksi, että on rakennettu jo kokonainen naapurusto! Tietysti ystävysten yhteisessä käytössä on myös naapuruston puistossa sijaitseva uima-allas.

Tänään 20.11. on myös Lapsen oikeuksien päivä. Tänä vuonna teemana on lapsen oikeus tulevaisuuteen. Syntymäpäivä on tavallaan menneisyyden juhlimista, mutta katse on silti tarkasti tulevaisuudessa. Mutta tänään nautittiin yhdessä tästä ihanasta päivästä. Hyvää Lapsen oikeuksien päivää!

13.11.2020

Päiväkoti Miska-talo juhlii tänä vuonna järjestön 40-vuotissyntymäpäivää! Tulevan juhlan kunniaksi olemme aloittaneet koristeiden askartelun Talven ihmemaa-teemalla tanssiaisia varten.

Syksyn aikana esikoululaiset ovat päässeet osallistumaan shakkikerhoon. Shakki on selvästi lasten mieleen, kun sitä halutaan pelata oma-aloitteisestikin! Erittäin aivonystyröitä kehittävää puuhaa sekä jännittävää katsottavaa!

Perjantaina Turun Sanomien toimittaja saapui kirjoittamaan artikkelia päiväkodista järjestön 40. vuosipäivän kunniaksi. Artikkelia varten päätimme osoittaa yhteistyötaitojamme linnan rakentamisen parissa. Tuotoksemme ovat usein yhteisen suunnittelun ja toteutuksen tuloksia. Tuotoksissa näkyy myös jokaisen lapsen yksilöllinen kädenjälki. Lasten mielipiteiden huomioon ottaminen lisää heidän osallisuuttaan ryhmän arvokkaina jäseninä.

6.11.2020

Isänpäivän järjestelyt ovat oivallisella mallilla. Koronatilanteen vuoksi emme pystyneet järjestämään perinteistä isänpäivänaamiaista, mutta onneksi lahjoja on senkin edestä!

Lasten kanssa oltiin innostuttu satujen keksimisestä ja päätimme tehdä isälle syksyisen satukirjan, jossa seikkaili erilaisia metsän eläimiä. Etu- ja takakansi toteutettiin yhdessä pienryhmissä kuvien avulla. Kirjan mukaan laitettiin kirjanmerkki, jotta tiedetään, millä sivulla mennään.

Pienoismallirakentamista kokeiltiin myös lentokoneiden saralla. Nyt jokainen isä saa kotiinsa oman lentokoneen. Näiden lisäksi isällä tarvitsee olla myös jotain päälle pantavaa juhlapäivänään. Kravatti pitää isän tyylikkäänä ja itse tehty heijastin näkyvänä pimenevässä illassa.

Mutta mikä lahja kuuluu kenellekin? Onneksi lapset piirsivät niin tarkan potretin omasta isästään, että lahjat menevät varmasti perille oikeille henkilöille!

Hyvää tulevaa isänpäivää kaikille isille!

30.10.2020

Lähtölaskenta alkakoon! Avaruus on aina ollut mielenkiintoinen aihe lapsille, mitä siellä tapahtuu ja miksi se näyttää niin pimeältä? Miten raketti oikein toimii? Näitä asioita lähdettiin pohtimaan teatteriesityksen merkeissä. Jokaiselle jaettiin teatteriliput, jotka leimattiin sisälle mennessä.

Esityksessä Alli-niminen tyttö sai mystisen mustan kirjeen astronauttikoulusta. Ystävien ja kyläläisten epäilyistä huolimatta, hän haki kouluun ja pääsikin opiskelemaan astronautiksi! Alli matkusti avaruuteen ja lähetti sieltä kotiin kirjeen: ”Avaruudessa kaikki hyvin, tähdet loistavat kirkkaasti. Terveisiä tutuille!”

Myös Miska-talon lapset halusivat osallistua astronauttikouluun. Tehtävänä oli muun muassa raketin pienoismallin rakennus sekä raketin laukaisuharjoittelu.

Temppuratojen rakentamisesta on tullut lapsille lempipuuhaa. Niissä keittyy niin luovuus kuin motoriikkakin. Yhteistyötä vaativa toiminta kehittää lisäksi sosiaalisia taitoja sekä lisää yhteisöllisyyttä.

Halloweenin kunniaksi saimme herkutella päiväkodin oman keittiön valmistamaa karmivaa täytekakkua, nam!

9.10.2020

Tulevan Aleksis Kiven päivän kunniaksi tutustuimme Mauri Kunnaksen Seitsemään koiraveljekseen. Mukana oli myös villiintynyt härkälauma, jota karkuun veljekset kiipesivät kiven päälle. Hauskan teatterihetken aikana pystyttiin oppimaan aakkosia lukkarin avustuksella. Aa! Bee! Cee!

Sadun jälkeen lapset pääsivät myös itse kokeilemaan hahmojen liikuttamista sekä keksimään omia tarinoita ja kertomaan niitä yleisölle.

Lanttu ei välttämättä ole monelle lapselle tuttu juures. Onneksi kirjoista löytyy kuvia ja kaupasta ihan oikeita lanttuja maistiaisiksi. Kuvien avulla lapset saivat itse keksiä sadun lantusta ja selvittää, mihin sitä voidaan käyttää. Kirjan avulla tutuiksi tuli myös muita terveellisiä ruoka-aineita kuten tomaatti ja sipuli.

Yhteisöllisyys ja yhteistyö ovat meille tärkeitä asioita. Niitä haluamme opettaa myös lapsille. Pidämme huolta, että jokainen lapsi kokee olevansa osa ryhmää ja yhdessä tekeminen on kivaa!

2.10.2020

Viikko alkoi vauhdikkaissa merkeissä. Lähihoitajaopiskelijat järjestivät meille urheilupäivän puistossa. Liikuntaleikkien lisäksi toiminnassa oli otettu huomioon metsäviikkomme muun muassa tunnustelupussien ja luonnonesineiden etsinnän kautta. Kiitos paljon mukavasta päivästä!

Temppuradan avulla pystyy harjoittelemaan montaa erilaista liikettä, kuten hyppimistä ja tasapainoa. Lapset pääsevät osallistumaan radan tekemiseen ja valitsemaan, mitkä liikkeet heistä ovat kivoja. Hauskaa lisää rataan tuo se, jos kokeilee mennä sen läpi esimerkiksi pupun tapaan.

Teknologia on nykymaailmassa osa monien lasten arkea. Laitteiden turvalliseen käyttöön tarvitaan aikuisen läsnäoloa. Lapsille sopivilla sovelluksilla pystytään lisäämään toimintoja oppimisen tueksi. Muun muassa valokuvaamisella voidaan tutkailla ympäristöä erilaisilla tavoilla ja ilmaista itseä. Ipadilla sai otettua kuvia ympäristöstä ja niistä kuvista tehtiin valokuvanäyttely!

Metsäaskartelun lisäksi tutustuttiin myös meressä eläviin eläimiin. Näistä lautasista tuli kuin sukellusveneen pyöreitä ikkunoita, joista kurkkia vedenalaiseen maailmaan.

25.9.2020

Lintujen laulua, pupujen hyppelyä, karhun mörinää… Metsässä kuuluu ja näkyy kaikenlaista. Kuvien avulla mietittiin, minkä näköisiä elämiä löytyy Suomen metsistä. Tutkailun jälkeen testattiin, miten eläimet sitten oikein liikkuvat. Noppaa heittämällä kokeiltiin esimerkiksi napostella käpyjä kuin orava tai luikerrella sihisten kuin käärme.

Lisäksi pohdittiin, miksi joidenkin eläinten turkin väri vaihtuu talvella. Ja ketkä nukkuvat talviunta? Ovatko ne niin uneliaita, että nukkuvat koko talven? Päätimme auttaa siiliä ja karhua kotipesän tekemisessä. Myös pikkuiset pöllöt saapuivat katselemaan eläinten kotiutumista.

Metsän eläimiä oli mennyt piiloon myös päiväkodin pihalle. Kun kaikki oli löydetty, tehtäväksi saatiin asetella ne koon mukaan järjestykseen. Olisikin hassua, jos voisi tutkailla oikeita eläimiä, mahtuisivatko ne enää pöydälle?

18.9.2020

Reppu valmiiksi ja retkelle! Mutta hetkinen, mitäs sinne reppuun sitten tulee? Marjojen ja sienien poimintaan tarvitaan ämpäri ja kumisaappaat. Jos jano tulee, niin vesipullokin on hyvä olla mukana. Ensiapulaukkua ei tietenkään saa unohtaa! Retkeilyn päätteeksi pitää muistaa kerätä roskat mukaan, etteivät ne jää luontoon. Jokamiehenoikeuksia voi harjoitella helposti niin metsässä kuin ihan aamupiirissäkin.

Maalaillessa kehittyy niin sorminäppäryys kuin esteettinenkin ajattelu. Syksy luo ihania värejä puihin. Näitä värejä haluttiin tuoda myös päiväkodin seinille. Pusseihin kerättiin lehtiä ja muita luonnon antimia. Pitää kuitenkin muistaa, että puista ei saa repiä lehtiä, sillä sitten ne eivät enää kasva.

Jos retkelle jää yöksi tai nälkä yllättää, nuotion avulla saa valoa, lämpöä ja vaikka makkaroita paistettua. Nuotio on kuitenkin muistettava sammuttaa kunnolla ettei synny metsäpaloa. Nuotio saatiin myös luotua maalien avulla punaisesta, oranssista ja keltaisesta väristä. Tähän nuotioon onneksi saa koskea sormilla.

Lämpimässä makuupussissa ystävän seurassa uni tulee helposti. Hyvää yötä!

11.9.2020

Satuviikolla saatiin aikaan upeita metsäsatuja! Jokainen ryhmä oli metsäviikkojen aikana luonut metsänäyttelyn, johon laitettiin esille kaikki luodut taideteokset. Seinät täyttyivät erilaisista hyönteisistä, syötävistä ja muista luonnossa olevista asioista. Näiden pohjalta lapset keksivät satuja koko päiväkodille luettaviksi. Satujen aikana huomattiin, minkälainen lasten luontokäsitys on, ketä siellä metsässä asuu ja mitä siellä oikein tapahtuu. Viikon päätteeksi näyttelyt avattiin ja päästiin kuuntelemaan satuja ja ihailemaan näyttelyjä!

Tällä viikolla pääsimme nauttimaan Lahjan tytöt -seuran järjestämästä tanssitunnista. Tunti toi vauhdikasta vipinää päiväkodin pihalle ja hymyn huulille, harjoiteltiin siinä samalla myös liikennevalon värejä. Kiitos paljon!

4.9.2020

”Munnin, munnin, mustikoita,
mannin, mannin, mansikoita…”
Miltä metsän antimet maistuvatkaan! Metsästä kerättyjä varpuja ja torilta ostetuttaja marjoja tutkittiin tarkasti, vertailtiin värejä ja makuja.

Tutkiskelun jälkeen marjat kerättiin purkkiin talvea varten! Jokainen lapsi sai valita oman lempimarjansa ja leikata purkin. Arvaatko, mikä marja valikoitui lemppariksi?

”Maasta se sienikin pinnistää,
ponnistaa ja esiin putkahtaa!”
Sateen saapuessa saapuvat myös sienet! Voi kuitenkin olla, että niiden ilmestymisessä menee hetki…

Myrkkysienileikissä tarvittiin ryhmän yhteistyötä. Sientenpoimija poistui huoneesta siksi aikaa, kun muut valitsivat myrkkysienen muiden sienten joukosta. Sitten laskettiin, kuinka monta sientä poimija sai kerättyä ennen kuin koriin tipahti myrkkysieni! Samalla tunnistettiin, mitä sieniä saa syödä ja mitä ei, kuten herkkutatti ja kärpässieni.

Kekseliäisyyttä käytettiin, kun saliin rakennettiin metsän eläinten temppurata. Monipuoliset tarvikkeet mahdollistivat erilaisten liikkeiden harjoittelun. Rataa sai liikkua tietyn eläimen tavalla ja sekös vaati ketteryyttä. Lopuksi temppuradan siivosivat metsätontut.

28.8.2020

Tällä viikolla kuulimme tarinan ”Sienen alla”, jossa eläimet piiloutuivat sienen alle sadetta piiloon. Miten ihmeessä kaikki mahtuivatkaan sen alle samaan aikaan? Sade ja ystävyys saivat sienen kasvamaan niin, että kaikki pääsivät turvaan. Tarina oli hyvä muistutus siitä, että pitää ottaa kaikki huomioon!

Sienten tunnusteleminen oli erikoista. Kun oltiin vertailtu, minkälaisia erilaisia pintoja sienistä löytyi, päätettiin tehdä myös päiväkotiin sieniä kasvamaan. Paperia rei’itettiin pienillä neuloilla ja niihin liimattiin silkkipaperia, jotta ne ihanasti näkyisivät myös ulkoa! Vaati suurta tarkkuutta sormilta, että osuttiin viivoja pitkin, eikä omiin sormiin!

Muurahaisten etsintä sujui hyvin puistossa. Kun on tarkkana, niitä voi löytää vahingossa vaikka oman takin hihalta kävelemästä! Muurahaiskirjan avulla tutkittiin, miten muurahaiset liikkuvat maan alla ja omassa pesässään. Hassusilmäiset muurahaiset muuttivat päiväkotiin samana päivänä.

Myös Hissu Hämähäkki kävi näyttämässä villasukkia, joita se oli kutonut tuhatjalkaiselle. Tahtia kutomiselle antoi kapulat. Eri tahtien soittaminen kehitti rytmitaitoa sekä samalla harjoiteltiin toisten kuuntelemista. Päästiin vielä nokosillekin hämähäkin pehmeän seitin alle.

24.8.2020

Miska-talossa alkoivat metsäviikot! Viikoilla 34-40 tutustumme metsän antimiin ja eliöihin.

Aloitimme yhteisen projektin, jonka nimeksi tuli ”Retkeilijän metsä”. Projektin aikana jokainen ryhmä tutustuu marjoihin, sieniin, ötököihin sekä metsässä retkeilyyn. Marjavihkon avulla päästiin vertailemaan erilaisia marjoja. Askartelimme marjanvarpuja, vaihtoehtoina olivat mustikka, vadelma ja lakka. Kuvien avulla tutkittiin, minkälaisia muotoeroja on esimerkiksi mustikassa ja vadelmassa. Marjat painettiin siveltimellä ja varpu yhdistyi pisteestä pisteeseen.

Tarkkuutta vaadittiin musiikkihetkellä. Lapsille jaettiin soittimet ja marjoille päätettiin oma soittimen ääni. Kun esimerkiksi vadelman kuva nousi esiin, vain marakassit soivat. Jos mustikka ja lakka ilmestyivät, tamburiinit ja triangelit soivat yhdessä.

Liikuntasalissa leikittiin marjanetsintäleikkiä. Jokaiseen koriin piti laittaa tietyn värinen marja ja lopuksi laskettiin, kuinka monta marjaa oltiin löydetty ja mitä oli eniten. Viikon päätteeksi jokainen lapsi sai marjavihkon kotiin, jotta perhe yhdessä voi lähteä metsään tunnistamaan marjoja. Matematiikkataitoja tarvittiin myös marjojenlaskupelissä. Kahden nopan silmäluvuista laskettiin summa ja marjoja kerättiin sen mukaan marjamonstereihin.

Päiväkodissa vieraili tällä viikolla myös erilaisia metsän ötököitä. Laulun kautta tutustuttiin leppäkerttuun ja ikkunaan pääsi roikkumaan joukko hämähäkkejä seittiinsä. Hämähäkit tehtiin pullonkorkeista, pienille käsille tarkkaa tekemistä ja saksiotteen harjoittelua vaati kartongin leikkuu oikean kokoiseksi ja muotoiseksi sekä liimaaminen korkkiin kiinni.

Lorupussileikin tapaan tutustuttiin myös muihin ötököihin, kuten heinäsirkkaan ja kärpäseen. Mietittiin myös, miksi hyttynen pistää. Lapset tunnistivat taululta ötököitä ja kertoivat omia ötökkätarinoita.